Skeemat, mitä ne ovat?

Skeemoilla on merkittävä vaikutus meidän mielenterveyteemme ja siksi haluan avata sinulle tätä aihetta tarkemmin.  

Skeemat ovat syvälle juurtuneita ajatus-, tunne- ja käyttäytymismalleja. Ne muodostuvat lapsuuden ja nuoruuden aikaisten elämänkokemusten perusteella, sen mukaan, miten tulemme kohdelluksi huoltajiemme, ystäviemme ja auktoriteettihahmojen toimesta. Skeemat ovat alkuun kehollisia tuntemuksia, joihin alkaa liittyä sanoja, kun kasvamme ja kehitymme. 

Skeemat ohjaavat sitä, miten tulkitsemme eri tilanteita, miten muodostamme ihmissuhteita ja miten reagoimme haasteisiin. Skeema on kuin suodatin, joka muovaa käsitystämme itsestämme, toisista ja maailmasta. Skeemoja on positiivisia ja haitallisia.  

POSITIIVISET SKEEMAT 

Positiiviset skeemat muodostuvat, kun lapsuudessa meistä huolta pitävät aikuiset vastaavat riittävässä määrin meidän fyysisiin ja emotionaalisiin perustarpeisiin. 

Kun lapsen tarpeisiin vastataan antamalla hoivaa ja huolenpitoa, lapselle muodostuu positiivinen kokemus niin itsestä kuin ympäröivästä maailmasta. Opimme esimerkiksi ajattelemaan: “Olen arvokas ja rakastettava, kun minusta pidetään huolta”. 

Positiiviset skeemat ovat meidän selviytymistämme tukevia mielensisäisiä malleja, johon kuuluu terveet käytöstavat, itseluottamus ja hyvinvointi. Ne auttavat meitä elämään mielekästä elämää ja solmimaan terveitä ihmissuhteita.  

Esimerkkejä positiivisista skeemoista: 

  • Vakaan kiintymyksen skeema: Uskot, että muut ihmiset ovat pääsääntöisesti luotettavia, eivätkä vahingoita sinua. Tunnet olosi turvalliseksi ihmissuhteissa ja luotat läheisiisi. 
  • Terveen itseluottamuksen skeema: Uskot omiin kykyihisi ja siihen, että selviät haasteista. Kohtaat ongelmia joustavasti ja keksit keinot selvitä niistä.  
  • Autonomian ja riippumattomuuden skeema: Koet olevasi kykenevä toimimaan itsenäisesti ja tekemään päätöksiä. Uskallat tehdä valintoja ja päätöksiä ilman pelkoa, että joku hylkää sinut niiden vuoksi. 
  • Realististen rajojen skeema: Uskallat asettaa rajoja ja voit luottaa siihen, että tulet silti hyväksytyksi. Pystyt myös kunnioittamaan toisten ihmisten rajoja ja ymmärrät, että myös muiden ihmisten tarpeilla on merkitystä. 

HAITALLISET SKEEMAT  

Haitalliset skeemat ovat kielteisiä tai vääristyneitä ajatusmalleja, jotka johtavat haitallisiin käyttäytymismalleihin, tunne-elämän vaikeuksiin ja toimimattomiin ihmissuhteisiin. Haitalliset skeemat kumpuavat tavallisesti lapsuuden täyttymättömiksi jääneistä emotionaalisista tarpeista, kuten rakkauden, hyväksynnän ja turvan puutteista.  

Meillä kaikilla on jonkin verran näitä haitallisia skeemoja, sillä kukaan aikuinen ei ole ollut niin täydellinen, etteikö välillä olisi jäänyt lapsen tarpeisiin vastaamatta. On tärkeää, että kohtaamme elämässä myös vaillejäämisiä, sillä ne kehittävät meidän kykyämme sietää pettymyksiä ja turhautumista. Sen sijaan, jos perustarpeisiin vastaamattomuus on pitkäkestoista ja toistuvaa, se jättää meihin syvät jäljet. 

Haitallisen skeeman aktivoituessa voimme kokea hyvinkin tuskallisia tunteita, kuten ahdistusta ja yksinäisyyttä. Saatamme ajatella: “Olen merkityksetön”, “En osaa mitään”, “Kukaan ei voi rakastaa minua”.  

Esimerkkejä haitallisista skeemoista:  

  • Hylkäämisen skeema: Pelkäät, että ihmiset jättävät sinut tai lakkaavat tukemasta sinua. Haet jatkuvaa varmistusta ihmissuhteissa tai vältät läheisiä ihmissuhteita, ettet tulisi hylätyksi.  
  • Vajavuus ja häpeän skeema: Uskot, että olet pohjimmiltasi viallinen etkä ansaitse kenenkään rakkautta. Sinun on vaikea olla ihmissuhteissa oma itsesi ja piilottelet todellista itseäsi pelätessäsi hylätyksi tulemista.  
  • Alistumisen skeema: Koet, että sinun on täytettävä ja vastattava muiden ihmisten tarpeisiin ja tukahdutettava omat tarpeesi miellyttääksesi muita.  
  • Vaativuuden skeema: Uskot, että sinun tulee suoriutua asioista täydellisesti, jotta olet arvokas ja tulet hyväksytyksi. Teet kaiken perfektionistisesti, joka johtaa pitkällä tähtäimellä uupumukseen. 

Skeemojen vaikutus elämäämme  

Skeemat niin positiiviset kuin haitallisetkin, vaikuttavat elämämme kaikkiin osa-alueisiin. 

Tapaamme havainnoida maailmaa 

Skeemat muovaavat sitä, miten tulkitsemme tilanteita. Luottamuksen skeema auttaa näkemään hyvää ihmisissä, kun taas epäluottamuksen skeema saa odottamaan petosta.  

Tunne-elämäämme 

Skeemat määrittävät millaisilla tunteilla reagoimme eri tilanteissa. Jos itsetuntoon perustuva skeema on positiivinen, olemme itsevarmoja, kun taas haitallinen skeema herättää häpeää ja epävarmuutta.  

Ihmissuhteisiimme 

Skeemat vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme muihin ihmisiin ja miten asetamme rajoja. Haitallinen hylkäämisen skeema johtaa usein takertuvaan käyttäytymiseen, kun taas positiivinen itsearvostuksen skeema tukee turvallisia ihmissuhteita.  

Selviytymiskeinoihin 

Haitalliset skeemat johtavat hyvin usein ei niin toimiviin selviytymiskeinoihin, kuten tilanteiden välttelemiseen, liialliseen hyvittelyyn tai alistumiseen ihmissuhteissa. Esimerkiksi ihminen, jolla on haitallinen epäonnistumisen skeema, saattaa vältellä haasteita epäonnistumisen pelossa.  

Uraan ja elämäntavoitteisiin 

Positiiviset skeemat tukevat kunnianhimoa ja joustavuutta, kun taas haitalliset estävät yksilön kasvun ja kehityksen. Haitallinen vaativuuden skeema voi ajaa uramenestykseen, mutta hyvinvoinnin kustannuksella. 

Voiko haitallisia skeemoja muuttaa?  

Haitallisten skeemojen muuttaminen vaatii itsetietoisuutta ja harjoittelua, mutta on hyvinkin mahdollista. Syvälle juurtuneet haitalliset skeemat, jotka ovat muodostuneet varhaislapsuudessa ja jotka ovat kietoutuneina meidän emotionaalisiin vaillejäämisiin, vaativat tavallisesti psykoterapeuttisen tuen muuttuakseen.  

Prosessiin kuuluu skeemojen tunnistaminen ja haastaminen, sekä haitallisten skeemojen korvaaminen terveillä ajatus- ja käyttäytymismalleilla sekä jatkuvalla uusien tapojen harjoittelulla itsensä ja muiden kanssa.  

Jaa julkaisu:

Jaa Facebookissa
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa